Skip to content

LUITE

tammikuu 3, 2017

Olen odottanut, että pääsen luistelemaan. Nyt olen kotona, ja jää on tuossa 100 metrin päässä, mutta jouluna sain jotenkin vinksautettua jalkani niin, että jalkaterä on teipattava joka päivä, että sillä voi kävellä. Jos tämä tällaisena jatkuu, menen siitä huolimatta luistelemaan ensi viikolla. Luistelukausi saattaa olla ohi millä hetkellä tahansa, joten mieluiten luistelen nyt ja parantelen jalkaani sitten sen jälkeen.

Olen miettinyt, miksi vegaanit herättävät monissa ihmisissä raivoa. Johtuuko se niistä 2000-luvun alun vegaaneista, jotka olivat vaikeita? (Siis eivät ihmisinä vaikeita vaan ihan vain oli vaikeampaa varautua vegaanisiin ruokiin silloin.) Itse en ole vegaani (tälläkin hetkellä jääkaapissa on joulunjälkeisestä alesta ostettu juustolajitelma), mutta pohdin tätä veganismiraivoa toisinaan. Monet kasvissyöjäystäväni ovat ihan hajoamassa, kun heille alkaa puhua vegaaneista kun niille ei koskaan kelpaa mikään. (Ehkä tässä on vähän kyse myös syyllisyydestä, jota kasvissyöjä kokee vegaanin edessä, koska ei itse pysty olemaan yhtä pyhä.)

Pyrin välttämään palmuöljyä, koska se tappaa orangit sukupuuttoon ja muutenkin on melko tuhoava tuote. Niinpä, jos joutuisin valitsemaan, valitisisin kerman ennen palmuöljyä (koska lehmä ei ole kuolemassa sukupuuttoon), mutta ehkä sellaista valintaa ei koskaan tule eteen. Joulun aikaan mietin tätä mustavalkoisuutta, kun huomasin, että Wiener Nougatit on tehty palmuöljystä, ja silti ne ovat se parempi vaihtoehto koska ne ovat vegaanisia. En aina hahmota asioita näin yksinkertaisesti.

No, kaikki Fazerin suklaat ovat nyt minulta ostopannassa sen palmuöljyn takia. Toisten kiusaajaksi en ala, joten minulle saa kyllä tarjota edelleen suklaata sisällysluetteloa lukematta.

PS: Wikipediassa lisää: ”Palmuöljyn uskotaan olevan ilmastovaikutuksiltaan jopa fossiilisia polttoaineita huonompi vaihtoehto, sillä sademetsien raivaaminen plantaasien tieltä aiheuttaa runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä ja tuhoaa paikallisten eläinten ja kasvien elinympäristöä. Nykyisellä metsätuhon tahdilla esimerkiksi Singaporessa orankien arvioidaan kuolevan sukupuuttoon luonnosta 5-10 vuodessa.”

 

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s